物理系学术报告       Physics Department Colloquium

 

111816:00-17:0012-201

 

 

 

The open string pair production rate enhancement and its implications

 

卢建新

中国科学技术大学 物理系

 

摘要

Just as the electron-positron pair can be produced from the vacuum in a constant electric field background, an open string pair can also be produced in a similar background but now in a stringy context. We will discuss a scenario for which the open string pair production rate can be greatly enhanced. This rate enhancement can have potential observational consequences which may indicate the existence of extra dimensions and why our world has three spatial dimensions. This talk is pedagogical along with a brief introduction to string theory.

 

卢建新教授简介:

 

卢建新,1992年在美国Texas A&M大学获得理论物理博士学位,并先后在欧洲核子中心(CERN)、Texas A&M 大学、密西根理论物理中心从事研究工作。20025月至今,他为中国科技大学物理学教授,博士生导师。他负责组建了以研究超弦/M理论为主的,涉及理论物理、宇宙学和基础数学三学科交叉的中国科技大学交叉学科理论研究中心并担任该中心主任。 他是2002年度中国科学院 “引进国外杰出人才”, 2005年度国家杰出青年科学基金(首批外籍)获得者, 2004年度教育部长江特聘教授, 国家七部委首批“新世纪百千万人才工程”国家级人选。

 

他在非微扰弦理论研究,尤其在所谓超弦第二次革命中,做出了领先性的工作, 发现了弦/M理论中基本动力学客体非微扰高维膜及相关性质。现发表论文50余篇, 总引用2300余次(基于美斯坦福大学高能物理数据库), 其中引用超过600次的有1篇(已成为该领域经典性文献), 引用在100-600次之间的有4篇, 引用在50-100次之间的有9篇。美国科学情报研究所(ISI2002年二月份对有关膜(branes)方面的文章引用作了分析, 并选出国际上引用最多的顶尖25篇文章及顶尖25名作者。上述引用超过600次的文章被评为全球第十二名。他的文章在单篇平均引用这一类顶尖25名作者中被评为全球第7 (参考: http://www.esi-topics.com/brane/index.html)